Direct naar de inhoud.

Zorg in natura of persoonsgebonden budget

Lettergrootte: AAA

Zorg in natura of persoonsgebonden budget

Als blijkt dat u ondersteuning uit de Wmo of Jeugdwet nodig heeft, dan kunt u aangeven of u deze ondersteuning als ‘zorg in natura’ wilt of via een persoonsgebonden budget.

Zorg in natura

Wilt u het liefst dat de zorg voor u wordt geregeld? En dat u zelf de bijbehorende administratie niet hoeft te doen? Dan kunt u kiezen voor zorg in natura. De zorginstelling die u de hulp of zorg gaat geven, regelt dan alles voor u. De zorginstelling bepaalt welke zorg u krijgt en hoe. Natuurlijk maakt u hier samen afspraken over en heeft u meestal de mogelijkheid te bespreken hoe u het liefste de zorg wilt. 

Persoonsgebonden budget  

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee u zelf de zorg kunt inkopen die u nodig hebt. Met een persoonsgebonden budget bepaalt u zelf welke zorgverleners u gaan ondersteunen en hoe u de zorg precies ontvangt. U regelt zelf de administratie. Zoals bijvoorbeeld het afsluiten van het contract met uw zorgverlener. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert uw budget en regelt de betaling aan uw zorgverlener.

Om een pgb te kunnen krijgen, moet u pgb-vaardig zijn. Welke kennis en vaardigheden u nodig heeft, leest u in de handreiking voor toetsing op pgb-vaardigheid. U kunt zelf ook een pgb-test doen. Natuurlijk kunt u ook met onze medewerker bespreken of een pgb de beste vorm voor u is.  Voor hulp bij het aanvragen van een pgb kunt u gratis gebruik maken van cliëntondersteuning .

© ATTENTA - SOCIAAL TEAM AA EN HUNZE